Geomatyka nowoczesna – Big Data i integracja danych - Banaszek, Sebastian
Pokazanie najnowszych metod i narzędzi w geomatyce, wspierających zarządzanie danymi przestrzennymi oraz analizę informacji geograficznych.W pierwszej części omówione zostaną kluczowe aspekty geomatyki, w tym rola Big Data w analizie danych przestrzennych oraz wyzwania związane z integracją różnorodnych źródeł danych, takich jak zdjęcia satelitarne, dane fotogrametryczne i LIDAR z dronów i robotów kroczących oraz dane ze stacjonarnych i mobilnych skanerów. Zintegrowane podejście do tych danych dostarcza kompleksowych informacji niezbędnych do efektywnego zarządzania zasobami, planowania przestrzennego oraz ochrony infrastruktury. Druga część seminarium poświęcona będzie technologiom bezzałogowym. Omówione zostaną różne typy bezzałogowych statków, w tym powietrzne (UAVs), nawodne (USVs), podwodne (UUVs), jeżdżące (UGVs) oraz roboty kroczące. Te zaawansowane technologie umożliwiają efektywne zbieranie danych w zróżnicowanych środowiskach i znajdują zastosowanie w mapowaniu terenów, inspekcjach infrastruktury oraz monitorowaniu środowiska. W trzeciej części seminarium zaprezentowane zostaną trzy projekty, których realizacja rozpocznie się jeszcze w tym roku: GeoSmart Urbanizacja, EkoMonitoring oraz GeoSafe. GeoSmart Urbanizacja koncentruje się na integracji różnorodnych źródeł danych w celu wspierania planowania miejskiego i analizy infrastruktury. EkoMonitoring to projekt mający na celu monitorowanie zmian w ekosystemach oraz ocenę jakości środowiska, poprzez integrację danych pozyskiwanych za pomocą różnych technologii. GeoSafe skupia się na ochronie infrastruktury krytycznej, wykorzystując zaawansowany monitoring i analizę danych przestrzennych do zapewnienia bezpieczeństwa oraz skutecznego zarządzania kryzysowego.
Keywords: Seminaria IGiK; geomatyka; Big Data; technologie bezzałogowe; GeoSmart; EkoMonitoring; GeoSafe